Näistä asioista verkkorikolliset ovat kiinnostuneita elämässäsi – kuinka suojautua oikein | Kokonaisturvallisuus 2022
Kokonaisturvallisuus

Näistä asioista verkkorikolliset ovat kiinnostuneita elämässäsi – kuinka suojautua oikein

Kolumni  02.09.2022

Meistä jokainen lukitsee kotinsa oven ja huolehtii muutenkin kotinsa ja arjen turvallisuudesta useilla eri tavoilla. Koska digilaitteet ja palvelu ovat vyöryneet elämäämme pikkuhiljaa viimeisten vuosikymmenien aikana, haemme vielä tapoja huolehtia niiden turvallisuudesta. Miksi tämä on nyt entistä tärkeämpää?

Verkkorikolliset hakevat joko rahaa, muuta taloudellista hyötyä tai sellaiseksi muutettavaa tietoa

Milloin muistat lukeneesi uutisen pankkiryöstöstä? Kyllä niitä muutamia tapahtui vielä 2010-luvulla, ei montaa. Sen sijaan verkkorikollisuus, ”paha” on digitalisoinut itsensä myös verkkoon. Suomessa verkkorikollisten saama rikoshyöty on vuosittain viranomaisten saamien ilmoitusten mukaan yli 35 miljoonaa euroa. Itse arvioin sen yli 100 miljoonaksi euroksi.

Usein esityksissäni kysyn, onko sinulla jotain sellaista, joka voisi kiinnostaa verkkorikollisia tai muita pahiksia. Usein kuultu vastaus ”ei taida oikein olla”, on valitettavan väärä. Mieti, mitä seuraavista sinulla on käytössä tai hallussa:

  • käyttäjätunnus ja salasana johonkin älylaitteeseen
  • käyttäjätunnus, usein sähköpostiosoite ja salasana johonkin nettipalveluun
  • sähköposti
  • pankki- tai luottokortti
  • tunnukset verkkopankkiin
  • tunnuksia muihin palveluihin, joihin liittyy rahaa, terveys- tai muita arkaluonteisia tietoja
  • tai käsitteletkö työtehtäviin liittyen salassa pidettäviä tietoja?

Verkkorikolliset, valtiolliset toimijat ja muut pahikset metsästävät juuri näitä tietoja.

Kuinka voin suojautua verkkorikollisia vastaan?

Koska ei ole olemassa 100 prosentin turvallisuutta, voit kuitenkin parantaa omaasi seuraavilla vinkeillä.

Kun saat sähköpostiviestin, tekstiviestin, puhelinsoiton, viestin johonkin pikaviestimeen, nettisivulta ponnahtavan houkuttelevan ilmoituksen tai sosiaalisen median kautta tulevan yhteydenoton – älä reagoi siihen vaistonvaraisesti HETI tunteella, vaan pysähdy hetkeksi miettimään sitä ja ota järki sekä harkinta mukaan. Käy läpi seuraavat kohdat:

  • Mikä pyyntö viestissä esitetään? Avaa jokin nettisivu, lähetä kysyjälle henkilö- tai muita tietojasi. Luvataanko rahaa? Onko kyse talouteen tai terveyteen liittyvistä tiedoista. Pitääkö sinun asentaa jokin ohjelma tai sovellus?
  • Miksi sinua pyydetään reagoimaan? Jos pyyntö tulee sinulle odottamatta, sitä varovaisempi kannattaa olla.
  • Kuka sinua lähestyy? Muista, että sähköpostiosoitteen, henkilö- tai yritystietojen väärentäminen netissä on erittäin helppoa. Yhä useammin rikolliset pyrkivät tekeytymään luotettavaksi tahoksi, esimerkiksi viranomaiseksi

Vasta kun olet varma siitä, että digiherätteen lähettäjä on oikealla asialla, toimi sen jälkeen viestissä pyydetyllä tavalla, mutta ole silti varovainen! Jos sinusta jokin asia tuntuu ”oudolta” tai liian hyvältä ollakseen totta, kilauta kaverille tai kysy lähimmäisiltä tai muilta tutuilta heidän mielipidettänsä.

Ei olla verkkorikollisille helppoa digiriistaa, sinisilmäisiä, helposti höynäytettäviä uhreja vaan pysähdytään miettimään. Mitä enemmän yhteydenotossa painostetaan ”toimi nopeasti” tai ”tämä on salaista, tästä ei saa kertoa muille”, sitä todennäköisemmin olet joutumassa rikoksen kohteeksi.

Keskustelethan näistä asioista perhepiirissä ja sukulaisten sekä kavereiden kanssa? Avoimuus lisää turvallisuutta.

Tule kuuntelemaan Rouskun puheenvuoroa Kokonaisuus-turvallisuus messuille

”Miksi ja miten verkkorikolliset metsästävät tietojamme ja rahojamme”
Ohjelmalavalla 8.10. klo 10.50–11.20.


Kirjoittaja: Kimmo Rousku
Tietoturva ry hallituksen jäsen sekä johtava erityisasiantuntijana Digi- ja väestötietovirastossa