Kotivara katsoo kauemmas | Kokonaisturvallisuus 2022
Kokonaisturvallisuus

Kotivara katsoo kauemmas

Uutiset  02.09.2022

Kun poikkeustilanne pyöräyttää elämän uuteen järjestykseen, tiedätkö kuinka toimia parhaalla mahdollisella tavalla? Martat tuo Kokonaisturvallisuus-messuille oman osaamisensa poikkeustilanteiden hallinnasta esittelemällä Kotivara 72h -konseptia ja herättelemällä messukävijöitä poikkeustilanteisiin sähkökatkoon liittyvän pakopelin avulla.

72 tunnin varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa tulisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteessa kolmen vuorokauden ajan. Suositus on tehty yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Kotivara ei ole erillinen ruokavarasto, vaan sopiva määrä sellaisia tuotteita, joita kotitaloudessa käytetään muutenkin.

Arjen uuteen järjestykseen laittava poikkeustilanne voi olla esimerkiksi käyttövesikatko, sähkökatko, ulkonaliikkumiskielto esimerkiksi saastuneen ilman takia, verkkoyhteysongelmat tai tartuntatauti.

Kotivaran merkitys unohtuu herkästi, sillä kaupat ovat lähellä, auki ympäri vuorokauden ja noutoruuan tilaaminen on vaivatonta.

Tässä helpot keinot kerätä kotiin elintarvikkeita valmiiksi hieman pidemmäksikin ajaksi.

  • Hanki jotain sellaista, jota käytät muutenkin.
  • Varmista, että kotoasi löytyy myös kuivamuonaa, kuten energiatiheitä pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.
  • Valitse lisäksi sellaista ruokaa, jonka voi tarvittaessa valmistaa sähkökatkon aikana esimerkiksi retkikeittimellä tai syödä kylmänäkin.
  • Jos kotivaran käytölle tulee tarvetta, käytä ensin jääkaapista nopeasti pilaantuvat tuoretuotteet, kuten maitotuotteet.
  • Älä avaa kylmälaitteiden ovia tarpeettomasti.
  • Nolla-asteiseksi sulaneet elintarvikkeet voit valmistaa ruoaksi tai kypsentää ennen uudelleen pakastamista.

Kokonaisturvallisuus-messut keskittyy lokakuussa Varautuminen on välittämistä teemaan. Martat tuo messuille oman osaamisensa poikkeustilanteiden hallintaan.

Tutustu messujen ohjelmistoon täällä https://www.kokonaisturvallisuusmessut.fi/fi/kavijalle/#tab-program