Paikallisten yhteisöjen turvallisuustyötä ei tunnisteta | Kokonaisturvallisuus 2022
Kokonaisturvallisuus

Paikallisten yhteisöjen turvallisuustyötä ei tunnisteta

Uutiset  05.09.2022

Yhteisöllisyys ja paikalliset yhteisöt ovat arjen turvallisuuden tärkeä voimavara. Kylät, korttelit ja avun saanti läheltä nousevat keskustelunaiheeksi Paikalliset yhteisöt turvallisuustoimijoina -seminaarissa Kokonaisturvallisuus-messujen avajaispäivänä perjantaina 7.10. klo 14.30.

Seminaari on osa Suomen Kylät ry:n Kyläturvallisuus 2025 -hanketta. Hankkeen projektipäällikkö Pekka Rintalan mukaan seminaarin keskeisiä tavoitteita on herättää ajatuksia paikallisten yhteisöjen voimasta ja mahdollisuuksista ajankohtaisen tilannekuvan tuottajina ja paikallisen turvallisuuden vahvistajina yhdessä viranomaisten kanssa.

– Osaammeko enää hyödyntää tätä ihmisten paikallistuntemusta ja yhteisöllisyyttä? Kylät ja korttelit ovat vakavasti otettava turvallisuustoimija ”kovan turvallisuuden”, kuten poliisin, palokunnan tai muiden viranomaisten rinnalla, sanoo Rintala.

Paikallisten yhteisöjen rooleja ja voimavaroja käydään seminaarissa läpi käytännön esimerkein Keski-Suomesta, Lapista ja Pohjois-Karjalasta.

Rintala kuvailee paikallisyhteisöjä tahoiksi, jotka osaltaan kannattelevat lähiympäristön elinvoimaisuutta, hyvinvointia ja arjen turvaa. Turvallisuuden tunne syntyy hyvin paikallisesti ja lähellä ihmistä.

– Koettuun turvallisuuteen vaikuttavat arkiset asiat kuten lähiseudun liikenne, rantojen turvallisuus, teollisuuden toiminnot tai esimerkiksi syrjäseuduilla pedot. Turvallisuuden tunne ja luottamus yhteiskunnan rakenteisiin ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Suomalaiset luottavat viranomaisiin ja tätä luottamusta on jatkossakin tärkeä ylläpitää. Viranomaisten on oltava luottamuksen arvoisia.

Seminaari on kaikille avoin tilaisuus ja se myös striimataan (linkki julkaistaan messujen verkkosivuilla pian). Suomen Kylät ry järjestää seminaarin yhteistyössä Auttavat kylät -hankkeen, Maaseutupolitiikan Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla (HYMY) -teemaverkoston ja Lapin turvallisuusverkoston kanssa.

Tutustu seminaariin täältä.